Tudorovna...? Stuartovna...?

20:24

Dnes to bude malý tip na seriál i knížku

Jestli se někdo z vás, tak jako já, dívá na seriál Reign, a je do něj jako já naprostý blázen, mohla by ho knížka zaujmout. Než se však vrhneme na knížku, podíváme se ve zkratce na seriál a řekneme si, o čem vlastně je.


V prvé řadě bych měla zmínit, že Reign sleduje osudy mladé skotské královny Marie Stuartovny, kterou v hlavní roli ztvárnila Adelaide Kane. Možná tuto herečku znáte ze seriálu Teen Wolf alias Vlčí mládě. Já ji objevila až jako Marii Stuartovnu a musím říct, že se mi jako herečka moc líbí. 

V seriálu sledujeme příjezd skotské královny na francouzský dvůr. Postupně se seznamujeme jak s královnou, tak i s jejími dvorními dámami. Jen tak pro zajímavost, jednu z dvorních dam hraje herečka Anna Popplewel, kterou můžete znát například z Letopisů Narnie.

S příjezdem na francouzský dvůr se Marie Stuartovna setkává především s korunním princem Francisem, za kterého má být provdána, ale také se setkává s jeho nevlastním bratrem Sebastianem, přičemž každý z nich má něco do sebe a co si budeme povídat, uvědomuje si to i Marie ...

V dalších řadách seriálu se postupně začne vyskytovat i postava vznešené královny Alžběty I., která byla sestřenicí Marie. A právě s příchodem královny Alžběty můžeme sledovat stupňující se soupeření těchto dvou velkých královen, soupeření, které je protkáno různými intrikami, ať už milostnými, či politickými.

Koho by seriál zaujal, může se na něj dívat nejen s titulky, ale také s českým dabingem, protože seriál běží i na Nova Cinema pod názvem Království. Za sebe ale doporučuji titulky, podle mého dodají ať už filmu či seriálu ten správný říz.

A teď ke knize...
Kniha se jmenuje Princezna Alžběta a napsala ji britská autorka Alison Weir. Jedná se o historický román, který vypráví o Alžbětě I., než se stala královnou. Vypráví o jejích útrapách a radostech v dětství a dospívání. Zajímavé je, že se román pevně drží historických skutečností, dokonce zachycuje intimní detaily z jejího života. Jako bonus můžeme brát to, že autorka na konci prozrazuje, kde jsou v knize pouze fikce a kde jsou historicky doložená fakta. 

Musím upřímně říct, že mě knížka (s návazností, že na seriálu ujíždím) dost zaujala a ráda se dozvím něco nového a zajímavého, navíc formou románu a od autorky, která je poměrně dost chválená :)
V tuhle chvíli už mám knížku na poličce, kde čeká, kdy na ní přijde řada.


Znáte seriál Reign/Království, díváte se? A zaujala vás kniha?

Mohlo by se vám líbit

1 komentářů

  1. Miluju Tudorovce, o tomto seriálu jsem slyšela, ale často mu vytýkali přílišnou snahu o "modernu" a s dodržováním historických faktů si údajně taky moc hlavu nelámali :) Slyšela jsem o tomhle seriálu, že je to vlastně taková historická telenovela pro malý holky, tak nevim :D Asi zůstanu u seríálu Wolf Hall, který je taky o Tudorovcích a je opravdu skvěle natočený.

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top