Co mě zaujalo ... aneb Knižní novinky za Březen 2018

17:17


Krásný první pátek v měsíci, knihomolové!

Ptáte se, co je na dnešku tak super kromě toho, že je vlastně pátek, a tedy konec týdne? Jako v předešlých měsících jsem si pro vás připravila pár knižních novinek, které vychází v březnu, a věřím, že vám některé z nich skutečně padnou do noty. Koneckonců, sama jsem některé z nich s napětím vyhlížela a nemůžu se dočkat, až je budu číst. Jdeme na ně?

Začneme nakladatelstvím YOLI, od kterého jsem si v březnu pro vás vytipovala hned dvě knihy. Prvním románem je Muffin a čaj, young adult kniha, která v sobě skrývá LGBT+ tématiku, a přestože jméno autora zní exoticky - Theo Addair - nenechte se zmýlit, jde totiž o českého spisovatele. Samotnou mě Muffin a čaj udeřil do očí díky své obálce, která je dle mého zkrátka perfektní. No, posuďte sami. 

Daniel a Kit jsou dva šestnáctiletí spolužáci, kteří snad ani nemůžou být rozdílnější. Jeden je nejlepším studentem na internátě, k okolí se chová odměřeně a úzkostlivě si střeží své soukromí. Druhý má umělecké nadání, pořádek považuje tak trochu za zbytečnost a často dřív mluví, než myslí. Zdálo by se, že přátelství mezi nimi je nepravděpodobné a cokoli hlubšího rovnou nemožné. Jenže muffin a čaj přece dokáží zázraky, to je známé přísloví. A pokud není, tak by mělo být…


Druhou knihou, kterou v březnu vydává nakladatelství YOLI, je očekávaná novinka od americké autorky Becky Albertalli. Jméno bude mnohým povědomé a není se čemu divit. Její Probuzení Simona Spiera, které vám doporučovala pěkná řádka knižních blogerů, oblétlo knižním světem jako smršť. A teď mnoho autorčiných fanoušků čeká právě na její druhou young adult knihu pojmenovanou pěkně zostra. Podělaným navrch.

Molly ví všechno o bolestech neopětované lásky. A je jedno, jak moc jí její dvojče vyzývá, aby se vzchopila a šla do toho. Molly totiž není štíhlá modelka a holky, které nejsou štíhlé, ba právě naopak, musí být opatrné. Jenže pak se kolem jejího dvojčete začne točit nová dívka a sama Molly narazí na jistého superfanouška Tolkiena, u kterého je naprosto vyloučené, aby se do něj zamilovala... nebo snad ne?


Třetí v pořadí tu čeká dokonale žhavá novinka uvařená v nakladatelství CooBoo. Fanoušci americké spisovatelky a především skvělé vypravěčky Sarah Janet Maas nedočkavě vyhlíží druhou polovinu března, kdy vychází závěrečný díl trilogie "Dvorů". A věřte jim, když tvrdí, že čekání na poslední díl bylo téměř utrpení. Druhý díl totiž pořádně zamíchal kartami a finále snad nemohlo skončit víc napínavě. Nevěříte? Mrkněte se sem. A teď dámy a pánové zbystřete, Dvůr křídel a zmaru nám už klepe na dveře!

Feyre se vrátila na Jarní dvůr, odhodlaná získat informace o Tamlinových manévrech a jeho spolupráci s Hybernem. Aby to udělala musí hrát smrtící hru podvodů- jeden skluz může znamenat zkázu nejen ji, ale i jejímu světu. Feyre se musí rozhodnout komu z oslnivých a smrtících Vladařům věřit- a hledat spojence na neočekávaných místech.


Falešný román, který si pro nás v minulý rok připravila česká autorka píšící pod pseudonymem Magdalena Mintová, jste možná zaregistrovali. Pokud náhodou ne, mé dojmy z něj najdete přímo tady.

A protože její Falešný román končil natolik otevřeně, jak jen je to možné, v březnu vychází jeho pokračování, jeho druhá část převlečená do růžového obalu. Pokud chcete oddechovku, u které se zasmějete díky vychytralé, natvrdlé, ale přesto své hlavní hrdince, neměl by vám Falešný sňatek uniknout. 

Zdá se, že Eminy velkolepé plány se začínají konečně rýsovat, ovšem ani tentokrát to není tak jednoduché, jak si představovala. Opět se zamotává do absurdních situací a ohrožuje svou finančně zajištěnou budoucnost. Navzdory tomu se však dočkává velkého stěhování na panství Svíčkových. Ani tam však trable nekončí.


S dalším titulem se podíváme do nakladatelství Host. To v březnu přichází s románem mladé české spisovatelky, jejíž debut jste mohli přečíst v roce 2015, a který nese název Anežka. Spisovatelce Viktorii Hanišové letos vychází druhá kniha s názvem Houbařka pojednávající o snaze uniknout traumatu, před kterým však mnohdy utéci nejde.  Mimochodem, nezmínit obálku by byl hřích. Ta mě totiž upoutala na první pohled.  

Mladá Sára žije ve staré chalupě na Šumavě a živí se sběrem hub. Každé ráno si obuje letité pohorky, popadne košík s utěrkou, v kapse pohladí ostrý nožík a vyrazí. Už sedm let chodí po stejné trase, sedm let od jara do podzimu sbírá houby na týchž místech a prodává je za pár stovek jedné hospodě. Jako dobrovolná poustevnice se s nikým nepřátelí ani neopouští Pošumaví. Jen občas vyrazí za psychiatričkou do Plzně přesvědčit ji o svém vyrovnaném duševním stavu. Zpráva o matčině smrti proto Sářin život příliš nezmění. Zúčastní se pohřbu, setká se s bratry, kterým se už dávno odcizila, a vrátí se zpátky do lesa. Jenže co se zdá jako nepatrnost na povrchu, bouřlivě bují pod ním.


Také nakladatelství MOBA v březnu přichází s velice zajímavou sto stránkovou knižní novinkou od švédské autorky Kerstin Ekmanové. A titul se jeví více než zajímavě. Hlavním hrdinou v tomto poetickém příběhu je totiž pes. A dle mého vás následující věta zcela jistě na novinku navnadí:

Pes je mimořádně působivá novela o přírodě, o silách a jejích věčných zákonitostech, o samotě, strachu, smrti, ale také o důvěře a vůli žít...
Poetický příběh o malém štěněti, které se ocitne zcela samo, bez matky i jejího pána, v tichu zimního lesa kdesi v severním Švédsku. Zprvu zcela bezbranné mládě nezemře během prvních dnů hlady jen díky náhodě. Nevěří ani lidem, ani zvířatům. Učí se zvažovat rizika a naslouchat svým instinktům. Probouzí se v něm také lovecký pud, díky němuž nakonec zdárně překoná následující jaro i léto. Na začátku další zimy mu do cesty opět vstoupí lidé. Najde mezi nimi svého člověka?


Další novinka je také z nakladatelství MOBA. Jaká tajemství skrývá vaše rodina? Znáte své kořeny?  Otázky, které si položil nejeden z nás. Otázky, které si položila i Kristýna, hlavní hrdinka románu české autorky Hany Marie Könerové. Hlas kukačky odvypráví příběh, kde se Kristýna dozví tajemství, která jí změní pohled na svou vlastní rodinu.  

Napínavý příběh o pátrání po tajemství, o němž se i v nejužším rodinném kruhu jen šeptá. Příběh o rozplétání složitých lidských vztahů táhnoucí se hluboko do minulosti. Začalo to už v dětství jako pouhá zvědavost, ale tehdy Kristýně na otázky nikdo neodpověděl. V průběhu let se zvědavost změnila v potřebu odhalit vlastní kořeny a přijít rodinným záhadám na kloub. Už dospělá Kristýna se snaží pochopit jednání svých nejbližších, o nichž si myslela, že je důvěrně zná.



Co říkáte na vybrané březnové novinky, zaujaly vás? 
Sama musím říct, že jsem z nich naprosto nadšená!

Mohlo by se vám líbit

12 komentářů

  1. Hlavně na další díl Dvorů se neskutečně těším. Ani ostatní knihy nevypadají vůbec špatně. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Hm, tak o knize Pes jsem dosud vůbec neslyšela a vypadá opravdu báječně, mockrát díky za tip a přeju, ať se k tobě dostanou všecky kousky, které si přeješ :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  3. Třetí díl Dvorů je jasnačka, sice teprve čtu druhý díl, ale jsem do série neskutečně zamilovaná a třetí si rozhodně hned koupím. A pes vypadá perfektně. Jen nutně potřebuju zjistit, jestli to neskončí smutně, jinak to nedám :-D Ale vypadá to hrozně smutně s náznakem šance na ten happyend, doufám, že tma bude abych si knihu přečetla. :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Na Abertalli taky pokukuju. Ale asi si počkám na recenze ostatních, než bych do toho šla. Nerada bych to srovnávala se Simonem, který byl super, abych pak nebyla zklamaná...

    OdpovědětVymazat
  5. už se nemůžu dočkat Dvora křídel a zmaru :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkný výběr :) Za mě určitě Dvůr křídel a zmaru a Pes, protože miluji knihy o psech :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ze zmíněných novinek mě asi nejvíce zaujal Dvůr křídel a zmaru. Přečtený mám pouze první díl, ale chystám se i na ty další. :)

    Mrs. Jungová

    OdpovědětVymazat
  8. Závěrečný díl Dvoru jsem si koupila v únoru v originále. Ale ještě jsem se nedostala ani k 1. dílu. Bojím se, že budu zklamaná. Ale jednou se k této sérii určitě dostanu :) Jinak mě zaujal Muffin a čaj :)

    http://kath-the-bookworm.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  9. Březen a duben jsou měsíce, kdy vychází tuna úžasných a očekávaných knih, na které se strašně moc těším. O všech knihách z tvého článku jsem slyšela, ale ani jedna pro mě zatím není "must-have", ale určitě se plánuji pustit do Falešného románu a Dvoru trnů a růží :)
    Měj se hezky! :)

    OdpovědětVymazat
  10. První tři knihy mám určitě v plánu a o čtvrté uvažuji, respektive o prvním dílu čtvrté knihy. Původně jsem si ji chtěla přečíst, ale nakonec mě odradila česká autorka. Takže stále váhám :D

    OdpovědětVymazat
  11. Musím říct, že máš hodně bohatý a zajímavý výběr. Dost mě zaujala kniha Pes, když nad tím přemýšlím, tak jsem nikdy nečetla knihu, ve které by hlavní postavou nebyl člověk. A Hlas kukačky má naprosto dokonalou obálku. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Hezký výběr knih. Mě tentrokrát z tvého výčtu neláká ani jedna :(

    OdpovědětVymazat

Spolupracuji

Nejlepší knihy, žebříček knih ČBDB.cz

Flickr Images

Back to Top